Znak Skautského oddílu Velena Fanderlika


Modrý meč s červenými javorovými nažkami na bílém štítu ve tvaru stylizované skautské lilie vznikl jako znak skautského oddílu muklů na táboře Rovnost na Jáchymovsku v roce 1949…


Znak SOVF vyrobený br.<br> Pavlem Holým – Katugem<br> | foto: Ondřej Přerovský
Znak SOVF vyrobený br.
Pavlem Holým – Katugem
| foto: Ondřej Přerovský

Skautský oddíl Velena Fanderlika má ve svém znaku modrý meč a javorové nažky na bílém štítu, to vše ve tvaru stylizované skautské lilie.

Již mnoho bratrů a nejen bratrů se mě ptalo, co znázorňuje náš odznak. Obrátil jsem se proto na toho nejpovolanějšího, aby nás poučil o vzniku a smyslu tohoto symbolu, na bratra ing. Pavla Holého – Katuga, který byl u zrodu toho všeho. Tu jsou jeho slova:

„Znak skautského oddílu, který vznikl v roce 1949 na táboře Rovnost na Jáchymovsku, byl původně navržen pro ztvárnění v dřevu. Vyrobil jsem celkem 8 kusů v lipovém dřevě a bylo namořeno do světle hněda. Později jsem vyšil i textilní znak. Meč byl modrý, javorové nažky červené a štít bílý. Meč byl symbolem vítězného boje, javorová nažka symbol nového života a bílý štít – čistota.

Když vznikl Oddíl Velena Fanderlika, navrhl jsem Lubkovi Škaloudovi, aby místo lilie a trnové koruny použili znaku skautského oddílu, jehož vůdcem byl bratr František Falerski, zvaný Bonny.“

… ano, nezapomenutelný Bonny a muklovská osmička skautů na táboře Rovnost. Tam je kolébka našeho symbolu.


(Fotografická dokumentace: OPL – červen 2023)